Vin de Constance 2015, Klein Constantia 0,75l
Dezertní víno z Kapského Města z Jihoafrické republiky se vyznačuje pro svůj sladký a bohatý charakter plný nugátu, exotického ovoce, koření a sladkých květů. Výtečné nejen k ovocným dezertům.
Kategorie: | Země |
---|---|
Druh vína: | Dezertní víno |
? Charakteristika vína: | Víno ze staré révy |
Odrůda vína: | Muškát žlutý |
Země původu: | Jihoafrická Republika |
Vinařská oblast: | Constantia, Pobřeží - Západní Kapsko |
Ročník: | 2015 |
Obsah alkoholu: | 14 % |
Obsah cukru: | Sladké |
Typ uzávěru: | korek |
Objem lahve: | 0,75l |
Doporučuje: | Wine Spectator |
Hodí se k jídlu: | k (ovocným) dezertům |
Hodí se k události: | víno pro znalce |
ikona: | XXXYY |
V 18. a 19. století pokládáno za jedno z nejlepších vín na světě a i dnes je toto jihoafrické dezertní víno ceněno velkého věhlasu. Barva je zlatavě medová s jantarovými odlesky a aroma s vábivě opulentní tóny nugátu, vanilky a pomerančového květu mísící se stopami akácie. Medová struktura se medovými tóny meruněk, žlutého melounu a marmelády z pomerančové kůry s rozinkami a nuancemi kořeněného zázvoru.
Obsahuje 14 % alkoholu. V případě ideálních podmínek ve sklepě může víno pozitivně zrát alespoň 20 let od ročníku sklizně a v mnoha případech dokonce mnohem déle.
Doporučujeme servírovat okolo 11 - 13 °C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství Klein Constantia
Příběh legendárního vinařství z Kapského Města v JARu nazývající se Constantia (podle části města) se začal psát již roku 1685 guvernérem mysu Dobré naděje, tehdejší holandské kolonie. Po pečlivém porovnávání jednotlivých oblastí dospěl k závěru, že právě místo dnešního vinařství Klein Constantia s žulovým podložím a ochlazované Indickým a Atlantským oceánem, bude ideální na pěstování.
V průběhu staletí docházelo k významným změnám, ale především sladké víno Vin de Constance, z velmi pozdního sběru, si čím dál více upevňovalo svojí prestiž. V 18. a 19. století bylo pokládáno za jedno z nejlepších vín na světě, avšak ke konci 19. století obávaný révokaz téměř vš ukončil a sladké víno se přestalo vyrábět - přesto jeho pověst stále žila v mnoha starých lahvích mnoha evropských sběratelů vín.
Roku 1980 bylo vinařství znovu obnoveno pod názvem Klein Constantia. Byly prostudovány rané záznamy a pečlivě vybráno z pozůstalých rév, které se zde pravděpodobně vyskytovaly již před 300 lety.
Vína se svým výrazným a jedinečným terroir byla zdokonalována pod odborným vedením francouzských enologů a nyní patří k největší špičce celé jihoafrické produkce.
Stránky vinařství: https://www.kleinconstantia.com/