Vittorio Graziano
Vittorio Graziano
Vittorio Graziano hospodaří na cca 5 hektarech vinic kolem obce Castelvetro di Modena v regionu Emilia-Romagna. Produkce je velmi tradiční, založená na starých lokálních odrůdách, často i těch, které vinice obsahují, ale jejich názvy nejsou vždy známé s použitím výsadby z výběru (massal selection) z vinic starých desetiletí.
Ve vinicích Vittorio nepoužívá chemických postřiků, spíše spoléhá na přírodním způsobem vedenou biodiverzitu půdy, kdy je podpořen spontání růst vegetaci mezi révami, včetně bylin nebo luštěnin.
Fermentace probíhá spontánně, často s vlastním kvasinkami. Někdy v nádobách ze sklolaminátu (fiberglass), v dubových sudech či v lahvích. U frizzante je charakteristická i druhá fermentace.
Vinařství je vnímáno jako jeden z pilířů „nové autentické“ produkce Lambrusca a dalších tradičních vín z Emilii. Graziano místo sladkých, rychle pitelných vín produkuje vína suchá s výraznou kyselinou, minerálitou a strukturou, která odráží tradici a charakter půdy i vinaře.