Vino Bianco Frizzante, Ripa di Sopravento, Vittorio Graziano 0,75l
Lehké bílé šumivé víno s ovocným a bylinkovým profilem, ideální k salátům, k mořským plodům a rybám, k lehkým rybám, k čerstvým sýrům nebo také k sorbetu.
Kategorie: | Emilia Romagna |
---|---|
Druh vína: | Bílé, Šumivé |
? Chuť: | Lehká až středně plná |
? Charakteristika vína: | Biodynamické, Naturální |
Odrůda vína: | Trebbiano a blend místních bílých odrůd |
Země původu: | Itálie |
Vinařská oblast: | Emilia Romagna, Castelvetro di Modena |
Ročník: | Aktuální ročník |
Obsah alkoholu: | 11 % |
Obsah cukru: | Suché |
Typ uzávěru: | korek |
Objem lahve: | 0,75l |
Hodí se k jídlu: | k salátům, k mořským plodům a rybám, k lehkým rybám, k čerstvým sýrům, k sorbetu |
Hodí se k události: | Víno na návštěvu, jako dárek, víno na party |
Ripa di Sopravento je bílé frizzante z Emilia-Romagna, které je vyrobeno s minimem zásahů, bez filtrace. Vyráběné z lokálních bílých odrůd, spontánně kvašené, s perlením vznikajícím po lahvování. Chuť nabízí tóny zeleného jablka, citrusové kůry a květin s jemnou solnou mineralitou a svěží aciditou s čistým závěrem.
Víno obsahuje 11 %.
Doporučujeme servírovat okolo 8 - 10 °C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Diskuze
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vittorio Graziano
Vittorio Graziano hospodaří na cca 5 hektarech vinic kolem obce Castelvetro di Modena v regionu Emilia-Romagna. Produkce je velmi tradiční, založená na starých lokálních odrůdách, často i těch, které vinice obsahují, ale jejich názvy nejsou vždy známé s použitím výsadby z výběru (massal selection) z vinic starých desetiletí.
Ve vinicích Vittorio nepoužívá chemických postřiků, spíše spoléhá na přírodním způsobem vedenou biodiverzitu půdy, kdy je podpořen spontání růst vegetaci mezi révami, včetně bylin nebo luštěnin.
Fermentace probíhá spontánně, často s vlastním kvasinkami. Někdy v nádobách ze sklolaminátu (fiberglass), v dubových sudech či v lahvích. U frizzante je charakteristická i druhá fermentace.
Vinařství je vnímáno jako jeden z pilířů „nové autentické“ produkce Lambrusca a dalších tradičních vín z Emilii. Graziano místo sladkých, rychle pitelných vín produkuje vína suchá s výraznou kyselinou, minerálitou a strukturou, která odráží tradici a charakter půdy i vinaře.